MANIFEST DE LES TREBALLADORES CULTURALS 

MANIFEST DE LES TREBALLADORES CULTURALS 

16 de novembre de 2020


Un cop més, des del sector cultural volem mostrar la nostra profunda indignació i desacord amb les restriccions a la cultura decretades per la Generalitat el passat 29 d’octubre, previstes per a 15 dies i posteriorment ampliades 10 dies més. Les ajudes presentades aquests dies segueixen sent totalment insuficients.

Com en altres sectors laborals, les treballadores de la cultura estem en una situació totalment crítica. La pandèmia limita extremament la nostra feina, però no és l’únic motiu que ens impedeix treballar: també ho fan les mesures restrictives imposades pels governs.

Moltes de nosaltres estem sense ingressos econòmics des de l’inici de la crisi del coronavirus. Les ajudes de l’administració, insuficients i massa vegades incompatibles, no han arribat a les treballadores. Això aguditza l’actual crisi social i destrueix llocs de treball dins la nostra professió, ja de per si precaritzada. Demanem mesures de llarg recorregut, que donin resposta a les històriques mancances que patim.

Des del juny només un 0,03 % dels brots de contagi de tot l’Estat s’ha produït en activitats culturals. Els espais i les professionals hem fet grans esforços per complir estrictament i amb escreix les mesures de seguretat sanitària.

En moments de màxima vulnerabilitat i fort aïllament social són imprescindibles els espais d’expressió cultural per garantir el benestar emocional de la ciutadania.

Ara més que mai, la cultura és un bé essencial.

Per aquests motius, reclamem de manera urgent:

  1. Ajudes directes per a totes les treballadores de la cultura, que ens permetin viure dignament i que arribin primer a les més necessitades, en lloc de fer-ho per ordre d’arribada. És el moment d’establir una renda bàsica universal per a totes les persones del país.
  2. Accés directe de les treballadores a l’ajuda per cancel·lacions i pagament íntegre per part de la Generalitat de totes les actuacions cancel·lades o ajornades arran de les mesures restrictives que s’han imposat i que s’imposin en un futur.
  3. Que es posi immediatament en funcionament la taula de treball interdepartamental de les treballadores de la cultura aprovada pel Parlament. Aquest ha de ser l’espai on consensuar amb els sindicats culturals noves ajudes i mesures i futurs plans de recuperació cultural, i ha de ser l’espai de treball col·lectiu que acabi amb la precarietat endèmica de les treballadores culturals.
  4. Destinar a la Cultura com a mínim el 2 % dels propers pressupostos de la Generalitat, així com de l’actual fons Covid destinat al rescat i la recuperació econòmica.
  5. Reobertura immediata de tots els llocs de treball afectats pel tancament cultural, preservant el dret de la ciutadania d’accés a la cultura, reconegut per la Declaració Universal dels Drets Humans. Elaboració d’un “Protocol Covid” que situï el tancament de les activitats culturals com a última opció.
  6. Responsabilitat i acció al Govern de l’Estat, que tampoc està fent passos per ajudar-nos a sortir de la crisi. Cal agilitzar urgentment els tràmits del SEPE i ampliar les ajudes estatals específiques per al món cultural, fins ara totalment insuficients.

 

Només juntes i organitzades podrem superar aquesta crisi. Perquè la cultura és treball i és bé essencial.

Convoquem una concentració el proper dijous 19 a les 10:00 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona i davant dels ajuntaments del territori.


Sindicats i organitzacions impulsores:

Assemblea d’estudiants de l’Institut del Teatre
Assemblea de Treballadores de la Cultura
AMJM (Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya)
APdC (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya)
ATAC (Associació de de Tècnics Autònoms de Catalunya)
ATECAT (Associació de Tècnics de l’Espectacle de Catalunya)
Col·lectiu feminista Dones i Cultura
El Col.lectiu (Assemblea de companyies de teatre independent)
GAC (Guionistes Associats de Catalunya)
l’Eina – l’Espai Jove de la Intersindical-CSC
TECNICAT (Sindicat de Tècnics)
TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics)
SMAC! (Sindicat de Músics Activistes de Catalunya)

 

Cartell de convocatòria
Manifest

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *