Necessites un sindicat

Segur que tot això et sona: retards en el pagament de concerts, honoraris que quan t’arriben resulten ser d’una quantitat bastant inferior a la pactada inicialment o, fins i tot, impagaments. Treballs en els quals es neguen a contractar-te, t’obliguen a fer la factura o a passar-la per una empresa o falsa cooperativa que es queda amb part dels diners de la teva feina, o directament t’obliguen a treballar en negre. I això per no parlar de la figura d’autònom, que suposa pagar per a treballar, i la qual té unes quotes que per a moltes de nosaltres són inassolibles.

A la majoria de les feines que realitzem ni estem assegurades ni cotitzem la part que ens toca, renunciant d’aquesta manera a mitjà i llarg termini a una pensió pública mínimament digna, a l’atur, a les baixes mèdiques i les de maternitat…. Aquestes prestacions, així com el fet d’aspirar a tenir una feina, un salari o en general unes condicions de vida dignes, és una realitat que per a molts treballadors i treballadores de la música, veiem cada vegada més llunyana.

Som conscients que existeix una por generalitzada a denunciar o queixar-se i que a molts companys i companyes no les han tornat a trucar per haver-se confrontat a alguna situació injusta. Però és precisament la por a reclamar els nostres drets el que fa que això segueixi succeint.

I hi ha una cosa que hem de tenir clara: l’única sortida a aquesta situació haurà de ser col·lectiva i no individual.

No podem quedar-nos callats ni permetre que això segueixi passant. Per això molts i moltes de nosaltres hem començat a organitzar-nos per poder revertir aquesta situació. SMAC, Sindicat de Músics Activistes de Catalunya, està creada per posar en comú els teus problemes, explicar quina és la teva situació, i organitzar una resposta conjunta. El Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!) és una organització que lluita per la defensa i millora dels interessos dels i les músics.

SMAC! apareix durant la primavera-estiu del 2016 amb l’objectiu d’aglutinar totes les lluites d’un sector malauradament desorganitzat històricament. Som un sindicat independent i autofinançat
que funcionem de manera assembleària i transparent. Tot i basar la nostra activitat en l’àmbit territorial de Catalunya, mantenim relació directa amb organitzacions sindicals del sector musical dins l’Estat espanyol a través de la Unión Estatal de Músicos, Intérpretes y Compositoras.

Una de les primeres lluites que estem tirant endavant des d’un inici és aconseguir que les treballadores de la música estiguem contractades i assegurades. I en aquesta línia exigim el compliment d’una llei que de moment ens protegeix en aquest aspecte, el Reial Decret 1435/1985; aquest estableix que la part contractant o organitzadora té l’obligació de tramitar l’alta de la Seguretat Social de l’artista i que, per tant, no és necessària la presentació de cap factura per part de l’artista en finalitzar l’actuació.

Aquest fet, com sabem, s’incompleix contínuament. Per aquest motiu reclamem al nostre Manual de Bones Pràctiques per la Contractació Musical revertir aquesta situació, que ja ha estat aprovat recentment per ajuntaments com el de Barcelona. De la mateixa manera, volem començar a denunciar i a mobilitzar-nos contra els impagaments, retards i altres abusos que els i les músics patim. Si et trobes en qualsevol situació d’aquestes, si com a music no vols que la precarietat laboral i la inseguretat diària siguin la norma, no dubtis en organitzar-te i afiliar-te amb SMAC!

 

Comparteix!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *